Polsko vyhlíží stíhačky F-35. První se představila odborníkům

„Odhalení prvního polského bojového letounu F-35 je dalším milníkem v transformaci polských ozbrojených sil. Moderní, skvěle vybavené, vycvičené a vedené jednotky, které společně s našimi spojenci zajistí bezpečnost naší vlasti. Nepochybuji o tom, že k této události dojde v klíčovém okamžiku, kdy se od ruské agrese na Ukrajině drasticky mění globální bezpečnostní situace. Všichni musíme být připraveni bránit hranice NATO,“ řekl náměstek ministra Paweł Bejda během návštěvy ve Fort Worth.

V USA se konalo oficiální odhalení prvního letounu F-35 zakoupeného Polskem. Slavnostního aktu se zúčastnil náměstek ministra Paweł Bejda, který vedl polskou delegaci, spolu s náměstkem Cezarym Tomczykem a zástupci velitelů polského letectva. Polsko podepsalo smlouvu na 32 letounů páté generace F-35 Lightning II. Kromě samotných stíhaček kontrakt zahrnuje náhradní motory, simulátory misí, servisní podporu a výcvik pilotů a pozemních posádek.

Náměstek ministra Bejda v projevu k bezpečnostním hrozbám a výzvám před polskými ozbrojenými silami zdůraznil:

 „Vzhledem k narušování našeho vzdušného prostoru, kybernetickým útokům a dalším provokacím musíme vynaložit patřičné prostředky, abychom se těmto přímým hrozbám ubránili. V rámci našeho úsilí jsme odhodláni posilovat bezpečnost hranic se zaměřením na výzvy spojené s nelegální migrací a hybridní válkou. Shield East je jednou z největších investic do národní bezpečnosti a obrany hranic v poválečné historii Polska. Probíhající transformace polských ozbrojených sil hraje klíčovou roli při překonávání výše uvedených výzev. Neúnavně pracujeme na zlepšování našich schopností v každé oblasti – na zemi, na moři, ve vzduchu, ve vesmíru a v kyberprostoru. To nejsou jen slova. Polsko věnuje 4 % svého HDP na obranu a je v tomto ohledu lídrem NATO. Vzhledem k celkovým rozpočtovým výdajům a ekonomice, která se stále vzpamatovává z výzev, kterým jsme v posledních několika letech čelili, to není snadný úkol. Jsem však rád, že se výdaje na obranu setkávají s lidovým souhlasem. Tyto výdaje nám umožňují uskutečňovat ambiciózní program modernizace a transformace polských ozbrojených sil, jehož jeden efekt dnes všichni můžete vidět“.

Náměstek ministra Bejda podtrhl dobrou vojenskou spolupráci mezi Polskem a USA, a to jak bilaterální, tak v rámci NATO. Hovořil o nutnosti posílit spolupráci v oblasti zbrojní výroby a obranného průmyslu.

„Rád bych zdůraznil, že si velmi vážíme Spojených států jako oddaného a spolehlivého spojence a našeho hlavního partnera při budování našich obranných schopností. Podpora, kterou dostáváme, hraje klíčovou roli při modernizaci naší obranné techniky. Toto partnerství nám poskytuje přístup k nejnovějším technologiím a školení. Naše hlavní modernizační programy se týkají systémů PATRIOT a HIMARS, tanků ABRAMS, vrtulníků APACHE, aerostatů ISR a samozřejmě letounů F-35. Není pochyb o tom, že tato spolupráce je výhodná pro obě strany – Polsko má přístup k nejlepšímu dostupnému obrannému vybavení a americký průmysl může svou přítomnost v Evropě dále rozšiřovat. Pro nás všechny by bylo ještě výhodnější, kdyby americké obranné společnosti investovaly v Polsku více. Jako uživatel vlajkových produktů USA ve většině domén prohlašuji, že ve vojensko-technologické a průmyslové spolupráci mezi Polskem a USA neexistují žádná omezení.

– dodal náměstek ministra Bejda.

Státní tajemník ministerstva národní obrany zdůraznil, že polské ozbrojené síly se díky letounům F-35 zařadily k elitě, která posiluje obranné schopnosti této části Evropy. Můžeme být hrdí, že naše F-35, polské F-35 budou jeho součástí. Polsko obdrží 32 letounů F-35, které ve spojení s našimi F-16 posílí naši schopnost bránit východní hranici Polska a východní křídlo NATO. Naším úkolem je vybudovat větší a vyspělejší leteckou flotilu, která překoná nové výzvy.

Náměstek ministra Cezary Tomczyk ve svém projevu zdůraznil roli bezpečnostní aliance mezi Polskem a USA.

„Dnešní ceremonie je významným milníkem v dlouhém procesu zavádění F-35 polským ozbrojeným silám. Chtěl bych poděkovat vládě USA a Kongresu USA za politickou podporu, díky které se to může stát“

– řekl během ceremonie náměstek ministra Cezary Tomczyk

„Polsko je jedinou zemí na světě, která má společnou hranici s Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou. Abychom tyto hranice zachovali tak, jak jsou, potřebujeme nejlepší vybavení, nejlepší schopnosti a nejlepší přátele. A jak mí američtí přátelé často říkají: „Opravdový přítel je ten, kdo přijde, když zbytek světa odejde

– řekl náměstek ministra Cezary Tomczyk.

„Spojenectví Polska a Spojených států zůstává – jako vždy – pevné. Jsme velmi hrdí, že se Polsko a polské ozbrojené síly stávají součástí elity a připojují se k velké rodině F-35. Je to také vysoce symbolické, zvláště dnes, na Den polského letectva. F-35 je nejlepší stíhací letoun na světě a to je to, co skutečně potřebujeme.

– řekl zástupce vedoucího ministerstva národní obrany.

Díky akvizici letounů F-35 se Polsko připojuje k exkluzivní, elitní skupině zemí provozujících tyto stroje. Tyto letouny se vyznačují interoperabilitou, spolupracují se systémy PATRIOT a stíhačkami F-16, které mimo jiné vlastní polské ozbrojené síly.