Rammsteinská skupina pro pomoc Ukrajině. Připojil se i náměstek Blažkovec

Náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec se zúčastnil 24. jednání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny (UDCG), které proběhlo za účasti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Skupina hraje klíčovou roli při koordinaci mezinárodní vojenské pomoci v reakci na pokračující ruskou agresi vůči Ukrajině. Setkání se konalo na americké vojenské základně v německém Ramsteinu za přítomnosti ministra obrany USA Lloyda J. Austina a ukrajinského ministra obrany Rustema Umerova.

UDCG, známá také jako „Ramsteinská skupina“, vznikla v roce 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Jejím hlavním cílem je zajištění efektivní koordinace a distribuce vojenské pomoci, což je zásadní pro posílení obranyschopnosti Ukrajiny i celého euroatlantického prostoru. Sdružuje více než 50 států, včetně všech členů NATO a Evropské unie (EU), a pravidelně se setkává, aby zajistila plynulý tok a účinnost poskytované pomoci.

„Potřebujeme rozhodnost a prostředky našich partnerů, abychom zastavili ruský vzdušný teror,“ řekl v úvodu jednání ukrajinský prezident, jehož přítomnost na jednáních UDCG není obvyklá. Podle Zelenského potřebuje Ukrajina zbraně dlouhého doletu, aby „mělo Rusko motivaci usilovat o mír“.

Účastníci jednomyslně odsoudili nedávné ruské letecké útoky na Ukrajinu, které zasáhly města Kyjev a Lvov. Noční vzdušné údery, během nichž byly použity hypersonické rakety a bezpilotní letouny, si vyžádaly lidské oběti a způsobily rozsáhlé škody na obytných budovách a infrastruktuře. Západoukrajinský Lvov, který čelil intenzivním náletům, byl nucen požádat o další podporu v oblasti protivzdušné obrany. Tyto útoky rovněž přiměly Polsko, aby už potřetí za posledních osm dní nasadilo svá i spojenecká letadla k zabezpečení svého vzdušného prostoru.

„S dostatečnou materiální podporou může Ukrajina převzít iniciativu a úspěšně provádět rozsáhlé ofenzivní operace proti agresivnímu Rusku,“ uvedl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Dodal, že pokračující konflikt zůstává především opotřebovávací válkou, a proto musí být pomoc Ukrajině nepřetržitá – nakonec musí být vyčerpanou stranou Rusko.

Jedním z témat, kterým se česká delegace na jednání věnovala, bylo praktické využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv ve prospěch Ukrajiny. Ministerstvo obrany ČR bylo na základě důvěry v roli, kterou dlouhodobě zaujímá v rámci zprostředkování dodávek vojenského materiálu na Ukrajinu, pověřeno zajištěním nákupu munice za tyto zdroje v souladu s požadavky Ukrajiny a Evropské unie.

Náměstek Blažkovec také vyzdvihl význam českého příspěvku do unijní mise EUMAM UA. Česká republika v letošním roce vycvičila téměř 1700 ukrajinských vojáků a celkově přispěla k výcviku téměř 6000 vojáků. V poměru k velikosti naší armády se jedná o velmi významné číslo. Výcvik prováděný příslušníky Armády ČR je dlouhodobě oceňován ze strany Ukrajiny i spojenců.

Účastníci jednání se shodli, že poskytnutí kvalitního výcviku je pro efektivní fungování ukrajinských sil na bojišti stejně důležité jako přísun dodávek vojenského materiálu.

V závěru náměstek Daniel Blažkovec zdůraznil význam spolupráce mezi českým a ukrajinským obranným průmyslem. „Posilování těchto vazeb je klíčové nejen pro současnou podporu Ukrajiny, ale i pro poválečnou obnovu země,“ řekl.