Armáda je připravena pomáhat čelit povodním

Resort Ministerstva obrany je připraven v případě potřeby podpořit Integrovaný záchranný systém při řešení následků vydatných dešťů, před kterými varují meteorologové. Armáda České republiky může prakticky okamžitě nasadit dva vrtulníky a dva ženijní odřady s vyprošťovací technikou a personálem. Širší zapojení armády by musela schválit vláda. Zapojit se do pomoci jsou připraveny i státní podniky nebo příspěvkové organizace Ministerstva obrany, ať už například svými ubytovacími kapacitami, zajištěním stravování nebo technikou.

Pro oblast Čechy je armáda připravena nasadit jeden vrtulník Mi-17 (nebo W-3A) z 24. základny dopravního letectva Kbely s obslužným personálem a posádkou, který může vzlétnout během dne do 20 minut a do půlhodiny v noci, a to včetně víkendu. Vrtulník by podporoval IZS záchrannou službou a evakuací osob, průzkumem terénu nebo přepravou osob a humanitární pomoci. Na Moravě je připraven vrtulník Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva Náměšť nad Oslavou s obslužným personálem a osádkou.

IZS jsou nachystáni pomoci se zemními pracemi, vyprošťováním vozidel při kalamitních situacích na komunikacích, a také při odstraňování následků živelních pohrom ženisté z 15. ženijního pluku Bechyně. Připraven je vždy jeden odřad pro Čechy a jeden pro Moravu. 
Oba ženijní odřady mohou dále provádět zajištění průchodnosti vodních toků, odstraňování naplaveného materiálu, kontrakcí bránících v průtoku vody, nebo provizorní opravy a utěsňování narušených hrází, přepravu pitné vody nebo výstavbě přemostění a výrobě elektrické energie.

Tato podpora IZS je možná na základě Dohody o plánované pomoci na vyžádání mezi Generálním ředitelstvím Hasičské záchranné služby ČR a Generálním štábem a na základě Ústředního poplachového plánu IZS AČR (podle zákona 239/2000 Sb., o IZS).

AČR je připravena nasadit i další síly a prostředky, vláda by k tomu musela přijmout nařízení podle zákona 219/1999 Sb., o ozbrojených silách. V tuto chvíli si pro takový případ upřesňujeme disponibilní počty sil a prostředků.

Resort Ministerstva obrany také přijal příslušná opatření, aby minimalizoval riziko případných škod na majetku. V rizikových oblastech jsou zajišťovány budovy před vniknutím vody, zabezpečena byla také technika, které by mohlo hrozit poškození.
Zaměstnanci Vojenských lesů ČR a statků (VLS) budou v pohotovosti po celý víkend. Například ve Vojenském újezdu Libavá je nastavená velmi úzká spolupráce mezi újezdním úřadem a VLS. „Je připravena povodňová komise, v terénu budou neustále tři naši technici a jsme připraveni okamžitě reagovat na případné problémy,“ uvedl mluvčí VLS Petr Toman.

Už v týdnu kvůli předpovědi extrémního počasí musely VLS zrušit oblíbenou akci Brdské stromsázení. Přestože byla veřejnost informována, že se stromsázení nekoná, na místě bude přítomen pracovník, který bude případné návštěvníky o zrušení akce informovat.