Osm vrtulníků, dron Reaper a těžká technika. Armáda pomáhá při povodních

Od pátku 13. září jsou kvůli povodním v pohotovosti všechny složky Armády ČR, které jsou zapojeny do integrovaného záchranného systému (IZS). Připraveni posílit Hasičský záchranný sbor ČR jsou vojáci 15. ženijního pluku, vrtulníky Vzdušných sil AČR a armádní hasiči. Na rozdíl od běžné situace, nyní tyto jednotky řídí Velitelství pro operace AČR.  Armáda je povolána až do konce října, velením podléhá především hasičům.

Aktuálně je v Mošnově nasazeno osm vrtulníků (1x W3-A Sokol, 2x Mi-17 a 3x Mi-171š a UH-1Y Venom) ze základen v pražských Kbelích a Náměšti nad Oslavou. Celkem jde o zhruba šest desítek vojáků, kteří za dnešek z odříznutých oblastí evakuovali 35 osob.

„Dva vrtulníky byly vyžádány v rámci IZS, dva na žádost hejtmana z Moravskoslezského kraje a zbylé dva hejtmanem Olomouckého kraje. Všechny plní své úkoly podle pokynů hasičů,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová s tím, že vrtulníky mají potřebné vybavení pro plnění vyprošťovacích a záchranných úkolů i v noci.  USA ze cvičení Ample Strike poskytla dron RQ-9 Reaper.

Během víkendu armáda dále zasahovala ve Strakonicích, kde na vyžádání starosty města pomáhali vojáci z místního 25. protiletadlového raketového pluku. Další vojáci byli nasazeni i s technikou ve Vojenské nemocnici Brno, kde pomáhali plnit pytle s pískem a rozmisťovali bariéry. 
Vojáci ze 153. ženijního praporu s šesti nákladními vozidly T-815 drží aktuálně pohotovost v posádce Olomouc. Další vojáci byli nasazeni přímou cestou velitelů posádek. Na žádost starosty obce Libavá vojáci s T-815 zprůchodňovali průtok vody v obci a dále na žádost primátora Opavy další vojáci s T-810 z 53. pluku průzkumu a elektronického boje převáželi materiál do provizorního ubytování pro evakuované osoby.

Další požadavky ze strany Hasičských záchranných sborů nebo hejtmanů Armáda ČR neobdržela. Je však připravena na další pomoc. Armádní vrtulníky mají potřebné vybavení pro plnění vyprošťovacích a záchranných úkolů i v noci. Kromě vojáků jsou s následky extrémně silných dešťů připraveny pomoci i naše státní podniky a příspěvkové organizace.