Slovenská obrana podporuje rozvoj branně-sportovních aktivit na základních školách

Generální ředitel Sekce personálních a sociálních činností (SEPSČ) Ministerstva obrany SR Martin Říměš a předseda Sdružení měst a obcí Slovenska Jozef Božik podepsali Memorandum o vzájemné spolupráci v oblasti podpory a rozvoje branně-sportovních aktivit na základních školách.

Odborná spolupráce mezi resortem obrany a ZMOS-em se projeví při vzdělávacích aktivitách a odborných akcích zaměřených na podporu a připravenost žáků základních škol. Uskuteční se to prostřednictvím různých branně-sportovních aktivit, které přispívají k rozvoji jejich fyzických schopností, týmové práce a základních dovedností ochrany života. Hlavním naším cílem je navrátit smysluplnost využívání účelových cvičení na školách tak, aby si žáci vyzkoušeli a otestovali nejen své fyzické, pohybové, ale i logické schopnosti. Prostřednictvím zážitkových her zapojíme děti do dění tak, aby si co nejvíce z nich vyzkoušelo něco nového, něco s čím se na běžných vyučovacích hodinách ve škole nesetkají. Hravou formou jim přiblížíme vojenské prostředí a specifika vojenského povolání tak, jak ho neznají,“ uvedl generální ředitel SEPŠČ Martin Rímeš.

Aktuálně odstartoval pilotní projekt na vybrané škole ve městě Partizánske za účasti zástupců pedagogického sboru základních škol v blízkém okolí. Náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky gen. Daniel Zmeko na základě výsledků zapracuje do svých plánů účast profesionálních vojáků na školách ve všech regionech Slovenska.