Slovensko láká na Den ozbrojených sil

Ministerstvo obrany SR a Ozbrojené síly SR připravili v Brezové pod Bradlem na sobotu 28. září bohatý program. U příležitosti Dne Ozbrojených sil SR budou pro veřejnost připraveny ukázky bojů, prezentace práce vojáků a vojáček a také ukázky vojenské techniky. Akce se uskuteční i za účasti prezidenta SR a vrchního velitele Ozbrojených sil SR Petra Pellegriniho a místopředsedy vlády SR Roberta Kaliňáka.

„Den ozbrojených sil bude určen nejen pro nadšence vojenské techniky, ale samozřejmě i pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi. Kromě vojenských ukázek totiž připravujeme i bohatý doprovodný a kulturní program,“ přibližuje místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák. V době od 11:30 do 12:30 se na Náměstí gen. MR Štefánika uskuteční slavnostní vojenský nástup. Od 11:30 do 16:00 zase budou moci návštěvníci na poli pod Barancem sledovat statické a dynamické ukázky vojenské techniky a výzbroje. O 7:00 se v Evangelickém kostele v Brezové pod Bradlom uskuteční ekumenická bohoslužba, kterou budou celebrovat i duchovní z ekumenické služby ozbrojených sil a ozbrojených sborů SR. Součástí připravovaného programu bude i kulturní vystoupení Petra Bažíka, Peter Cmorik Band, Kouzelných ostruhů a dalších. Pro rodiny s dětmi je zase připraveno malování na obličej, prezentace práce Vojenského historického ústavu, jakož i mnohé jiné atrakce. 

Připraveny jsou i seskoky výsadkářů, přelety letecké techniky či akční ukázky v podání speciálních sil. „Jde v podstatě o jedinou akci, kde veřejnost bude moci sledovat dynamické ukázky vojenské techniky v takovém velkém rozsahu. Umožňují to jednak prostorové podmínky a také charakter terénu,“ uvedl náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky gen. Daniel Zmeko. Akce se zúčastní i španělští či portugalští vojáci působící na Slovensku v rámci Mnohonárodní bojové skupiny NATO. Součástí bude i ukázka moderního vedení bojové činnosti v zákopech, která přiblíží, jak to vypadá na současném bojišti a čemuž čelí vojáci při současných ozbrojených konfliktech.

Ozbrojené síly si pravidelně připomínají svůj svátek na konci září, který je zároveň výročím prvního ozbrojeného vystoupení za sebeurčení Slováků. Právě v okolí Brezové pod Bradlem svedli hurbanovští dobrovolníci pod velením Jana Francisciho 22. září 1848 svou první vítěznou bitvu.