Povodně v Rakousku: Nasazeno je přes tisíc vojáků, další jsou v záloze

Přes 1100 vojáků – včetně 140 specialistů ze Salcburku – je v současné době nasazeno v Dolním Rakousku na odstraňování škod způsobených ničivou povodní. Navíc bylo do Dolního Rakouska vysláno dalších sto ze Štýrska. Jde o vojáky domobrany, kteří v rámci svého cvičení posilují operace.

V celém Rakousku je k dispozici dalších 1300 vojáků. Čistící práce se v současnosti soustředí na Tullnerfeld, Pielachtal a Waldviertel. Spolková armáda dosud provedla tři záchranné akce, zachránila psa, kolem 50 lidí bylo zachráněno pomocí navijáků a nespočet lidí bylo evakuováno z postižených oblastí pomocí člunů. Kromě toho bylo letecky přepraveno přes 1 000 tun velkých pytlů s pískem, takzvaných „big bagů“, pro pěchování a opevňování přehrad. Mnoho úkolů zvládání katastrof by nebylo možné bez speciálních sil federální armády.

Ministryně obrany Klaudia Tannerová: „Ničivé povodně nám postavily velké úkoly – ale uprostřed těchto těžkých hodin je evidentní skutečná síla naší komunity. Solidarita a podpora posledních dní je důkazem, že společně dokážeme tuto výzvu překonat. Vojáci ozbrojených sil a četní dobrovolníci vykonávají nepostradatelnou práci a jejich nasazení je v těchto těžkých časech paprskem naděje. Jsme v této krizi společně a společně ji překonáme.“

Helikoptéry přepravily celkem 670 big bagů o celkové hmotnosti přes 1000 tun, aby ucpaly protržené hráze a ochránily ostatní před protržením: přehrada v St. Pöltenu se 120 big bagy, jedna v Atzenbrugg-Rust s 250 big bagy s dalšími 17 obrněných ježků a další přehrada v Hadersdorfu s 300 big bagy. Zásobovací lety s dopravním letounem C-130 Hercules z Lince a Innsbrucku dodaly do postižených oblastí potřebné vybavení pro ochranu před katastrofami. Obranné síly NBC zkontrolovaly možnou kontaminaci bahna. S úklidovými pracemi aktuálně pomáhají stovky vojáků: vojáci v Sieghartskirchenu mimo jiné odklízejí blokády a zajišťují další přehradu. Četa z Pioneer Battalion 3 odstraňuje následky sesuvu bahna v Kirchberg an der Pielach a zajišťuje svah vybudováním tzv. „Krainerwand“ ve Frankenfelsu. Další sanační práce probíhají v oblasti Gmünd a Zwettl. Kromě toho se v Tullnerfeldu, Mostviertelu a Kamptalu konají průzkumné lety k dokumentaci škod a průzkumu pro geology. 

KDY BUDE FEDERÁLNÍ ARMÁDA NASAZENA V PŘÍPADĚ PŘÍRODNÍCH KATASTROF?

Pokud hrozí katastrofa – například kvůli vytrvalému dešti – vojáci v kasárnách se připravují a zůstávají připraveni. Na žádost úřadů spolková armáda nasazuje na pomoc a podporuje civilní pohotovostní služby. Vzhledem k tomu, že federální armáda disponuje speciálními jednotkami a vybavením, jako jsou rypadla a ženijní stroje, má ústřední význam v krizích a katastrofách. Nasazení vojáci zůstávají v akci po nezbytně nutnou dobu s přihlédnutím k plánování a rotaci sil. V případě velkých nehod může lidem v Rakousku poskytnout podporu několik tisíc pomocníků současně.