Nový šéf NATO v Kyjevě navštívil Zelenského. Co mu řekl?

Během své první cesty ve funkci generálního tajemníka NATO navštívil Mark Rutte Kyjev. Generální tajemník se setkal s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským a přislíbil pokračující podporu Ukrajině v její válce s Ruskem.

Milý Volodymyre,
děkuji za vřelé přijetí.

Nyní jsem na Ukrajině popáté od doby, kdy v únoru 2022 začal plný nápor Ruska. Společně jsme navštívili Oděsu, navštívili jsme Charkov a samozřejmě jsme měli četná setkání zde v Kyjevě. Ale jsem úplně poprvé ve funkci generálního tajemníka NATO a bylo pro mě důležité, že jsem na Ukrajinu přijel na začátku svého mandátu. 

Abychom vám, lidu Ukrajiny a všem, kteří to přihlížejí, křišťálově jasně řekli, že NATO stojí na Ukrajině.

Jako nového generálního tajemníka NATO 
je mou prioritou a výsadou pokročit v této podpoře a 
spolupracovat s vámi na zajištění převahy Ukrajiny.

Volodymyre, řekl jsem to již dříve a říkám to znovu, vaše neúnavné vedení je pro mě, pro nás všechny, inspirací.

Oddanost vašich ozbrojených sil a odhodlání ukrajinského lidu nám připomínají, jak drahocenná je svoboda. 
A jak důležité je, že děláme vše, co je v našich silách, abychom to bránili.

A proto bylo před 75 lety založeno NATO – 
aby chránilo svobodu a bezpečnost všech našich členů.

A to je důvod, proč jsme tak odhodláni podporovat Ukrajinu – 
protože vaše bezpečnost je pro nás důležitá 
a váš boj za svobodu odráží naše základní principy a hodnoty.

Spojenci NATO poskytli Ukrajině bezprecedentní podporu od doby, kdy Rusko v roce 2022 zahájilo svou rozsáhlou invazi. 
Včetně více než 99 % veškeré vojenské pomoci. 

Ale víme, že potřebujete víc. 
Spojenci se tedy letos v létě na summitu NATO ve Washingtonu dohodli, že vám můžeme poskytnout více – 
více vybavení, více výcviku, více podpory.

Zřizujeme velitelství NATO 
pro koordinaci poskytování bezpečnostní pomoci a výcviku – 
pomáháme zajistit, aby Ukrajina měla to, co potřebuje, 
dostala to, co bylo slíbeno, 
a aby dnes poskytovaná podpora přispěla k budování budoucnosti interoperabilní s NATO v budoucnosti. .

Spojenci také souhlasili s finančním příslibem. 
Se základní linií vojenské pomoci v hodnotě 40 miliard eur do roka. 
A závazek přehodnotit tuto úroveň podpory každý rok, 
aby Ukrajina měla to, co potřebuje, aby zvítězila.

Víme, že potřeba je naléhavá. 
A usilovně pracujeme na tom, abychom toho dokázali více a rychleji.
V posledních několika týdnech několik spojenců oznámilo další vojenskou pomoc Ukrajině, 
včetně nových příspěvků z Dánska, Lotyšska, Spojeného království a téměř 8 miliard dolarů pomoci ze Spojených států.

Podpora Ukrajiny a doplnění vlastních zásob znamená zvýšení průmyslové výroby, a to pro mě bude priorita. 

Proto se ve Washingtonu spojenci dohodli na posílení naší obranné průmyslové kapacity. 
Práce mezi spojenci – na obou stranách Atlantiku. 
A také s vámi, s Ukrajinou. 
Pomáhat budovat vaši domácí kapacitu, která se ukázala jako tak efektivní a lze ji zlepšit pouze dalšími investicemi a dalšími inovacemi.


Jak jste řekl, dnes jsme diskutovali o všech těchto prvcích.
Oblasti, kde Ukrajina potřebuje další podporu.
A způsoby, jakými NATO pracuje na jeho poskytování.

Ukrajina je blíže NATO než kdykoli předtím.
A bude pokračovat na této cestě, dokud se nestanete členem naší Aliance.
Na ten den se moc těším.

Pane předsedo,
drahý Volodymyre,
NATO stojí za Ukrajinou.
Pro vaši bezpečnost i pro naši.
Ještě jednou děkuji.
 

Suspilne, ukrajinská TV
[neslyšitelné], ukrajinský veřejnoprávní vysílač. Takže první otázka je pro vás oba. List Financial Times uvedl, že existují předběžné náznaky, že by americký prezident mohl souhlasit se změnou statusu ukrajinské žádosti o členství v NATO, než opustí svůj úřad.

Jsou tedy z vašeho pohledu spojenci připraveni pokročit s členstvím Ukrajiny v NATO? A ten druhý, pane generální tajemníku, takže jsou informace, že někteří spojenci jsou připraveni odstavit ruské bezpilotní letouny a rakety nad členskými státy NATO. Je tedy z vašeho pohledu možné, pokud jste to pochopili, pokud to narušuje jejich vzdušný prostor? Takže z vašeho pohledu, očekáváte tento scénář v blízké budoucnosti?

Generální tajemník NATO Mark Rutte
Dobře, nejprve k NATO a členství. A jak víte, na posledním summitu NATO, který se letos v červenci konal ve Washingtonu, se spojenci shodli, a to je důležité, že cesta Ukrajiny ke členství je nezvratná.

A jak jsem řekl ve svém krátkém prohlášení, Ukrajina je NATO blíž než kdykoli předtím. Nyní máme balíček komplexní pomoci, který má Ukrajině pomoci provést reformy. Dnes jsem se setkal s mnoha lidmi, kteří na tom s Ukrajinci pracují. Toto velení NATO zakládáme a pomůže při koordinaci a poskytování bezpečnostní pomoci, ale také výcviku pro Ukrajinu. Již jsem zmínil také 40 miliard eur, které jsou k dispozici na financování vojenské pomoci Ukrajině. A jak víte, mnoho spojenců nyní podepsalo bilaterální bezpečnostní dohody s Ukrajinou. A to znamená, že Ukrajina je den ode dne silnější, interoperabilnější s NATO a lépe než kdy jindy připravená na vstup do naší Aliance. A to je pro Ukrajinu v podstatě budování mostu k členství v NATO.

A myslím, že přijde den, kdy bude Ukrajina plnoprávným členem NATO. A dovolte mi k tomu dodat, pokud by si někdo mohl myslet opak, že Rusko v této otázce nemá právo hlasovat ani veto. Pokud jde o vaše další vydání Spojenců sestřelit ruské rakety, myslím, že to byla vaše otázka. O sestřelení dronů nebo raket narušujících spojenecké území samozřejmě rozhodují národní orgány. NATO již výrazně posílilo svou protivzdušnou obranu na východním křídle. A plně uznáváme práva každého spojence na ochranu vlastního vzdušného prostoru. A to je samozřejmě také otázka pro NATO jako celek. A to je důvod, proč spojenci nadále úzce konzultují, když tyto situace nastanou. A orgány NATO, mohu vás ujistit, budou pokračovat ve spolupráci se spojeneckými orgány na zajištění účinné protivzdušné a protiraketové obrany.

Zprávy BBC

Nejprve generálnímu tajemníkovi, vaše první návštěva zde ve funkci generálního tajemníka NATO. Lidé na Ukrajině samozřejmě nechtějí symbolické návštěvy. Chtějí konkrétní kroky. Když se podíváme na Ramstein, myslíte si, že můžeme očekávat nějaká klíčová rozhodnutí, například povolení Ukrajině používat rakety dlouhého doletu vyrobené Západem na vojenské cíle v Rusku?

Nebo si myslíte, že povolení prostě nepřijde? A k prezidentu Zelenskému, máte obavy, že to, co se děje na Blízkém východě, odvádí pozornost od podpory Ukrajiny, vašich myšlenek ve vašem plánu vítězství? A pokud bych se vás také mohl zeptat, prezidente Zelenskyji, po zprávách o stažení Ukrajiny z města Vuhledar, myslíte si, že můžete pokračovat, nebo můžete zastavit ruské postupy? Děkuju.

Generální tajemník NATO Mark Rutte

No, k vaší první otázce, prezident Biden svolal toto setkání na úrovni vedoucích představitelů a myslím, že je obzvláště důležité, že toto setkání máme v sobotu 12. října v Ramsteinu se spojenci a samozřejmě s Ukrajinou.

Pokud se konkrétněji zaměříte na vaši otázku týkající se omezení nebo zrušení omezení pro údery na dlouhé vzdálenosti, dovolte mi říci několik věcí. Za prvé, Ukrajina má evidentně právo se bránit a mezinárodní právo je zde na straně Ukrajiny, to znamená, že toto právo nekončí na hranicích. A Rusko vede tuto nelegální válku, a to znamená, že zacílení ruských stíhaček a raket před jejich použitím proti ukrajinské civilní infrastruktuře může pomoci zachránit životy.

Jedinou zemí, která zde překročila červenou čáru, není Ukrajina, je to Rusko, a to zahájením této války. Zároveň je na každém spojenci, aby určil svou podporu Ukrajině. A vím, že některé z těchto diskusí probíhají, ale to nakonec není pro NATO. Je na každém spojenci, aby rozhodl, jaká omezení platí pro zbraně, které dodávají na Ukrajinu.