Stovky nových protiletadlových děl na Ukrajině

V průběhu devíti měsíců roku 2024 ministerstvo obrany kodifikovalo a schválilo pro použití v obranných silách více než 900 vzorků zbraní a vojenské techniky, včetně více než 600 kusů domácí výroby. Za celý rok 2023 bylo kodifikováno 405 vzorků OVT, z toho 244 tuzemské produkce. Řekl o tom první náměstek ministra obrany Ukrajiny generálporučík Ivan Havrylyuk.

Mezi kodifikované a zprovozněné novinky OVT patří nejvíce motorová vozidla, bezpilotní letecké komplexy, munice, systémy elektronického boje, komunikace, ženijní prostředky, pozemní robotické platformy.

“ V roce 2024 domácí zbrojaři nejen zvýšili objem výroby OVT pro širokou škálu, ale také vytvořili mnoho nových modelů. Jde o výrobu high-tech zbraní, jejichž role na bojišti znatelně narůstá. V současné době pracujeme na řadě významných projektů, jejichž realizací se zvýší naše palebná síla. Nemohu zabíhat do podrobností, dnes je třeba o tomto problému mlčet , “ řekl generálporučík Ivan Gavrylyuk.

Z více než 600 tuzemských modelů OVT, přijatých do provozu letos, téměř polovina – během třetího čtvrtletí.

„Pro zvýšení schopností Obranných sil na nebi i na zemi, pro výrazné rozšíření sortimentu výroby účinných válečných nástrojů je pro nás důležité zvýšit vojensko-technickou spolupráci s partnery. Čím více přitáhneme finanční a technologické investice, tím menší šanci bude mít Kreml na realizaci svých agresivních plánů,“ zdůraznil Ivan Gavrylyuk.