Ukrajina se podělila o své jedinečné zkušenosti s bojem s drony

Ukrajinský bojový systém DELTA úspěšně debutoval na cvičeních NATO v oblasti protidronového boje. Akce se konala v průběhu loňského měsíc v nizozemském městě Vredepil a zúčastnilo se jí více než 450 účastníků z 22 zemí.

Na cvičeních bylo testováno více než 60 různých systémů a technologií pro boj s drony. Inovační centrum Ministerstva obrany Ukrajiny, které vyvíjí slibné koncepty pro boj proti nepřátelským UAV, předvedlo bojové zkušenosti s použitím DELTA. 

„Na protidronových cvičeních nejen testujeme technologie, ale také předvádíme bojové zkušenosti DELTA, získané za cenu enormního úsilí. Účast na takových akcích nám umožňuje zlepšit taktiku a trénink a také sdílet znalosti s partnery. Úspěšné využití DELTA v těchto cvičeních opět dokazuje, že Ukrajina má významný potenciál v oblasti rozvoje vojenských technologií,“ komentovala situaci náměstkyně ministra obrany pro digitální transformaci Kateryna Černogorenko.

Ukrajinský bojový systém DELTA fungoval jako jedna z klíčových platforem pro plánování cvičení a zobrazování aktuální polohy „nepřátelských“ a „vlastních“ dronů. Specialisté Inovačního centra Ministerstva obrany předvedli identifikaci přátelských UAV pomocí protokolu UA DRONE ID. Tento společný projekt Ministerstva obrany, společnosti Cossack Labs, nevládní organizace Aerorozvidka a Ministerstva digitální transformace zajišťuje bezpečnou výměnu dat mezi drony a bojovými systémy včetně DELTA.

Průzkumný dron VECTOR vyrobený německou společností Quantum-Systems během cvičení uskutečnil šest letů denně a úspěšně se integroval prostřednictvím UA DRONE ID. 

Také ukrajinská armáda: 

  • integrovaná DELTA s partnerskými systémy, což umožnilo přijímat informace o vzdušné a pozemní situaci a detekovaných cílech ve vzduchu; 
  • vysílat pohyb dronů v reálném čase a poskytovat všem účastníkům cvičení situační povědomí;
  • používal modul Mission Control k plánování misí pilotů UAV při nácviku scénářů boje proti dronům.

NATO zohlednilo návrhy Inovačního centra MO, včetně ve výcvikovém programu využití FPV dronů, scénáře s přátelskými drony a hromadné útoky dronů. 

Účastníci zaznamenali schopnosti systému DELTA v boji proti dronům a zdůraznili význam vojenských zkušeností Ukrajiny pro posílení kolektivní bezpečnosti partnerů. Představitelé NATO plánují pokračovat ve spolupráci s týmem inovačního centra ministerstva obrany a zvát je, aby se v budoucnu připojili k jejich akcím.

Účast ukrajinské delegace na cvičeních proběhla v rámci Plánu inovační spolupráce NATO-Ukrajina.