Má se Česká republika připravit na válku? Odpovědi hledá Řehka i Topolánek

Washingtonský summit NATO přijal v červenci řadu rozhodnutí o potřebném rozvoji vojenských schopností. Ty budou promítnuty do nových aliančních závazků pro jednotlivé členské státy. Zároveň se bude měnit velitelská struktura a struktura sil. Kam přesně kráčí Aliance? A co to znamená pro Českou republiku? O tom přišli diskutovat přední odborníci, které pozvalo Centrum transatlantických vztahů Vysoké školy CEVRO.

Podle expremiéra Mirka Topolánka, který konferenci zahajoval, ani česká ani ostatní alianční armády nebudou schopny pokrýt požadavky a úkoly, pokud by zůstaly v současném stavu. Armáda se podle něho musí zvětšit, musejí se vytvořit nové jednotky a sytém rezervistů. „Naši profesionálové a aktivní záložníci nebudou stačit, musíme získat lidi, kteří nastoupí během několika dnů a budou připraveni na to, že budou plnit docela náročné operační a jiné úkoly“, řekl Topolánek. Domnívá se, že je Česko zemí, která v případě konfliktu bude tvořit týl a bude zde několik desítek tisíc aliančních vojáků, na což nejsme připraveni.

Náčelník generálního štábu armády České republiky Karel Řehka řekl, že Aliance bude pokračovat v posilování východního křídla. Prý bývá neustále označován za člověka, který straší válkou. „Jsme součást Aliance a kolektivní obrany, kdyby něco nastalo, tak se to bude týkat i nás, takže to není strašení a ke strašení ani není důvod“, řekl Řehka účastníkům summitu. Podle něj je třeba mluvit s lidmi, edukovat je, protože rizika jsou součástí našeho života a musíme se na ně připravovat a pracovat s nimi.


Několik desítek hostů konference mělo možnost shlédnout unikátní expertízu NGW Centre ohledně Ruské federace a její armády – strategii, taktiku, nasazení jednotek a zbraňových systémů. Prezentovány byli hned 3 simulace vývoje konfliktu v prvních 6 až 10 dnech potenciálního napadení spojenců Ruskem. Šlo o útok na Polsko, Pobaltské státy a Rumunsko. Odkaz na simulaci najdete zde: https://youtu.be/PkVHA_trcvE.

Nejen hrozbě Ruska se ve svém příspěvku věnoval bývalý náčelník generálního štábu a bezpečnostní expert Vysoké školy CEVRO Jiří Šedivý. Ten připomněl i další globální hrozby. “Máme nejenom válku na východě, ale také de facto válku na Blízkém východě, kde máme dalšího aktéra, a to je Írán. A Čína je téměř před vojenským konfliktem s USA v Indočíně,“ upozornil Šedivý. Kromě toho Turecko, tedy člen Severoatlantické aliance, prý usiluje o vstup do hospodářského uskupení BRICS, kde je právě mimo jiné Rusko a Čína.


Na konferenci vystoupila i celá řada dalších odborníků. O svých zkušenostech mluvil například další bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář, požadavky na vybavenost armády hodnotil předseda podvýboru pro akvizice Poslanecké sněmovny Karel Krejza (ODS) a zazněla též zdravice, kterou prostřednictvím video streamu poslal účastníkům konference úřadující náměstek generálního tajemníka NATO Boris Ruge.