Ukrajina modifikovala tuzemská i zahraniční motorová vozidla. Pomáhají ve válce

Ministerstvo obrany během 9 měsíců roku 2024 kodifikovalo a povolilo 175 modelů motorových vozidel, z toho 76 tuzemské výroby, pro použití v obranných silách.

„Nejde jen o taktická bojová vozidla nebo pickupy, ale spíše o širokou škálu vybavení, které je pro obranné síly extrémně nezbytné,“ řekl plukovník Volodymyr Rochniak, vedoucí hlavního ředitelství pro podporu životního cyklu zbraní a vojenského vybavení.

Mezi vzorky kodifikovaného vybavení jsou podle něj moderní elektrické a benzínové motocykly, čtyřkolky, šestikolky, terénní buginy, obojživelníky, pickupy, taktická bojová vozidla, cisterny, autojeřáby, autoservisy, rýpadlo-nakladače, vozidla technické pomoci , evakuační a kamionové tahače, mobilní lázeňské a prádelní komplexy, přívěsy a návěsy atd.

Ze 175 nových modelů motorových vozidel byla během třetího čtvrtletí kodifikována více než polovina.

Mezi tuzemské novinky patří unikátní tichý elektromotocykl Atom Military, šestikolové šestikolky Polaris, obojživelník TAHA, desetikolový ultraterénní vůz TAHA 3400, ultranízká bugina Varan atd.

Mezi zahraniční modely vozů, které byly letos přijaty do služby v obranných silách, patří nákladní vozy MAN, IVECO, SCANIA, VOLVO, tahače DAF, PEUGEOT LANDTREK, TOYOTA HILUX, pickupy MITSUBISHI L200, rýpadlo-nakladač CAT 428 a pyrotechnika DAEWOO vozidel.