NATO pořádá cvičení Steadfast Noon. F-35 s možností jaderné výzbroje v akci

NATO zahájí každoroční jaderné cvičení „Steadfast Noon,“ kdy se více než 60 letadel zúčastní cvičných letů nad západní Evropou. Steadfast Noon běží dva týdny a zahrnuje stíhačky schopné nést americké jaderné hlavice.

„Jaderné odstrašování je základním kamenem spojenecké bezpečnosti,“ řekl generální tajemník NATO Mark Rutte. „Stadfast Noon je důležitým testem jaderného odstrašení Aliance a vysílá jasný signál každému protivníkovi, že NATO bude chránit a bránit všechny spojence.“

Jaderné cvičení NATO je rutinní a opakující se výcviková aktivita, která se koná každý říjen. Steadfast Noon zahrnuje 2 000 vojenského personálu z osmi leteckých základen a různých typů letadel, včetně tryskových letadel s jadernou zbraní, bombardérů, stíhacích doprovodů, tankovacích letadel a letadel schopných průzkumu a elektronického boje. Letošní cvičení zahrnuje lety především nad hostitelskými zeměmi Belgií a Nizozemskem a ve vzdušném prostoru nad Dánskem, Spojeným královstvím a Severním mořem. Plánování cvičení začalo před rokem a třináct spojenců vyšle letadla, aby se zúčastnila cvičení.

NATO podniká kroky k zajištění bezpečnosti, zabezpečení, účinnosti a důvěryhodnosti aliančního jaderného odstrašení. Například letos byly první spojenecké stíhací letouny F-35A z Nizozemska prohlášeny za připravené plnit jaderné role. Deklarace summitu NATO ve Washingtonu jasně říká, že „základním účelem jaderných schopností NATO je zachovat mír, předcházet nátlaku a odrazovat od agrese“, uvádí, že „dokud budou existovat jaderné zbraně, NATO zůstane jadernou aliancí“. 

Foto: Nizozemské letectvo