Aliance posiluje míru odstrašování. Ruska se nebojí

Ministři obrany NATO zakončili dvoudenní jednání se závazkem dále podporovat Ukrajinu, posilovat vztahy s partnery v Asii a Tichomoří a posilovat schopnosti odstrašení a obrany Aliance.

„Posílení našeho odstrašení a obrany je nejvyšší prioritou této Aliance, protože udržet naši miliardu lidí v bezpečí je nejposvátnější povinností NATO,“ řekl po setkání generální tajemník NATO Mark Rutte. Generální tajemník uvedl jako zásadní pro zajištění bezpečnosti Aliance větší kapacitu obranného průmyslu, bezpečnější dodavatelské řetězce a nové technologie. Pan Rutte dodal, že NATO vyvíjí nový tlak na společné standardy munice a více společných zakázek s cílem snížit náklady a zlepšit snadnost použití mezi spojenci. Na programu byly také operace NATO na západním Balkáně a v Iráku.

K otázce spojeneckého vzdušného prostoru narušeného ruskými drony generální tajemník uvedl, že protivzdušná a protiraketová obrana zůstává prioritou Aliance. Včera zdůraznil narušení vzdušného prostoru v Rumunsku a potvrdil solidaritu NATO s Rumunskem a pochválil rumunské úřady a SACEUR za „jejich rychlou a účinnou reakci“. Částečně to bylo možné proto, že NATO zesiluje dohled na svém východním křídle v rámci širšího úsilí o posílení odstrašování. Pan Rutte dále zdůraznil, že spojenci nakupují stovky moderních stíhacích letadel a systémů protivzdušné obrany.  

Varování před „stále nezodpovědnou rétorikou Ruska“, generální tajemník řekl, že jaderný odstrašující prostředek Aliance zůstává „nezbytný“ pro zachování míru, zabránění nátlaku a odrazení od agrese.

Ve čtvrtek (17. října) se k ministrům obrany NATO poprvé připojili jejich protějšky z Austrálie, Japonska, Korejské republiky a Nového Zélandu k rozhovorům o společných bezpečnostních výzvách, a to i v souvislosti s Ukrajinou a podporou Číny, Severní Korea a Írán přispívají k válečnému úsilí Ruska.

Později ve čtvrtek se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij připojil k ministrům v Radě NATO-Ukrajina a poskytl přehled svého plánu na ukončení války. Diskuse mezi ministry obrany s jejich ukrajinským protějškem Rustem Umerovem se zaměřila na nejnaléhavější potřeby Ukrajiny, včetně vybavení a výcviku. Generální tajemník poznamenal, že práce na zřízení nového velení NATO pro koordinaci bezpečnostní pomoci a výcviku pro Ukrajinu a na splnění příslibu vojenské pomoci ve výši 40 miliard eur dobře probíhají. Zopakoval, že cesta Ukrajiny k členství v NATO je nezvratná. „Ukrajina bude členem NATO, o tom není pochyb, a dokud se tak nestane, zajistíme, aby Ukrajina měla vše, co potřebuje, aby zvítězila,“ řekl.